Probiotica en Antibiotica

Antibiotica
Antibiotica worden voorgeschreven bij bacteriële infecties.
Wanneer we een ziekmakende bacterie in ons lichaam hebben zijn er in de alternatieve geneeskunst diverse mogelijkheden, maar in bepaalde gevallen blijft het verstandig om een antibioticakuur te starten.

Antibiotica dood ziekmakende bacteriën, maar ook goede bacteriën.
In onze darmen leeft normaliter een scala aan bacteriën in harmonie met elkaar, zij zijn mede verantwoordelijk voor een juiste afbraak van voedingsstoffen. We hebben goede darmbacteriën nodig in ons spijsverteringsstelsel.

Darm dysbiose
Door het gebruik van een antibioticum dood je helaas ook de hardwerkende goede darmbacteriën en ontstaat er dysbiose in de darmen, een ontregeling van de normale gang van zaken, met alle gevolgen van dien.

Ondanks dat we er (in eerste instantie) niet eens iets van hoeven te merken is aangetoond dat door het doden van bacteriën, schimmels en gisten de kans krijgen om te groeien. Hierdoor ontstaan schimmelinfecties die beschadigingen en uiteindelijk een lekkende darmwand veroorzaken. Een lekkende darmwand veroorzaakt mogelijk:

  • Overbelaste lever
  • Toename in gewicht (of juist opvallende afname)
  • Verzwakt afweersysteem (vaak ziek)
  • Tekorten aan essentiele voedingsstoffen
  • Vermoeidheid
  • Allergieën die zich zeer vaak via de huid uiten (denk     aan eczeem, psoriasis)
  • (chronische) ziektebeelden / aandoeningen
  • Hormonale disbalans

Probiotica

In sommige gevallen kom je niet onder een antibioticakuur uit, maar het kan geen kwaad om je arts of andere zorgverlener te vragen naar alternatieve oplossingen.
Besluiten jullie een antibioticum in te zetten, dan is het verstandig om daar iets tegenover te zetten. Namelijk een probioticum!

Probiotica zijn levende micro-organismen in de vorm van voedingssupplementen die de groei van goede bacteriën in onze darmflora bevorderen. Probiotica bevatten diverse bacteriestammen die ervoor zorgen dat de leefomgeving in de darmen weer in balans komt.

Wist je dat?

In Nederland hoor je steeds meer over de voordelen van probiotica, maar een huisarts zal je er niet snel op attenderen. In Duitsland daarentegen krijgt iedere patiënt naast zijn/haar antibioticakuur ook een probioticakuur van de dokter.

Hoe lang probiotica gebruiken?

Je kan de probiotica gedurende de antibioticakuur gebruiken en nog enkele weken-maanden erna. Het kan geen kwaad om een probioticum enkele maanden dagelijks in te nemen, maar het is ook goed om jezelf na deze probioticakuur even wat rust te geven, zodat je darmflora zijn functie zelf weer op kan pakken.