Tekorten

Vitaminen, mineralen, spoorelementen, vetzuren, eiwitten (aminozuren), koolhydraten en enzymen zijn allen voorbeelden van stoffen die wij in een bepaalde hoeveelheid over de dag verspreid nodig hebben.

We kennen allemaal de term Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid wel die op producten en supplementen staan, maar ondanks een gevarieerd dieet en misschien wel dagelijks een vitaminepilletje kan het voorkomen dat er toch tekorten ontstaan in ons lijf aan eerdergenoemde essentiële voedingsstoffen.

Mogelijke oorzaken van tekorten

Heel simpel gezegd kan het zijn dat er van bepaalde voedingsstoffen te weinig wordt ingenomen. Iedereen kan zich voorstellen dat we bepaalde vitaminen mislopen wanneer er geen fruit wordt gegeten.

Andere oorzaken:

  • Stress
  • Diëten/lijnen
  • Voedselallergieen
  • Antibiotica gebruik
  • Slecht slapen

Stress

Er lopen directe verbindingen tussen onze hersenen en darmen. De hersenen kunnen de darmen beïnvloeden en andersom ook. Door spanningen in het lijf kan het gebeuren dat er een te grote opening ontstaat tussen de darmwandcellen. Deze horen netjes op elkaar aan te sluiten, maar wanneer er sprake is van een lekkende darmwand, kunnen essentiële voedingstoffen letterlijk weglekken uit de darm waardoor ze niet meer kunnen worden opgenomen in ons bloed.

Voedsel allergieën

Wanneer we allergisch reageren op bepaalde voedingsstoffen dan merken we dat op verschillende manieren, zoals het ontstaan van koorts, buikpijn, hoofdpijn of vermoeidheid. De eerste reactie die binnen in het lichaam plaatsvindt is ontsteking. Bij een ontstekingsreactie worden allerlei cellen en stofjes opgetrommeld om die vervelende allergeen (gluten bijvoorbeeld) uit de weg te ruimen. Helaas gaat dat er bij een allergie niet rustig aan toe en worden omliggende cellen ook aangetast, waaronder de darmwandcellen. Deze verliezen op den duur hun schildmechanisme en zo kan er een lekkende darmwand ontstaan.

Antibiotica

Antibiotica dood ziekmakende bacteriën, maar helaas ook de goede bacteriën in de darmen die we nodig hebben om voedingsstoffen af te breken. Door afname van goede bacteriën ontstaat er al gauw een overgroei aan schimmels en gisten. Deze leven ook in de darmen, maar normaal gesproken hebben zij niet de overhand. Door de overgroei ontstaan schimmelinfecties die beschadigingen veroorzaken in de darmen. Zo kan een lekkende darmwand ontstaan, met tekorten tot gevolg.

Met de VEGATEST is het goed te meten hoe het met de darmfunctie gesteld is. Daarnaast kunnen we testen of er sprake is van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.